Az elmúlt 15-20 évben, ha utazás előtt álltunk, utazási költségek sorával találkozhattunk, amelyet nem feltétlenül láttunk előre. Ez azonban sohasem volt rejtett, vagy nem az volt a célja, hogy az utazni vágyókat megtévessze.

Egész egyszerűen több olyan költség van, amelyet az utazásszervező nem tud előre pontosan kalkulálni, csak a tényleges befizetés pillanatában.

Rejtett utazási költségek? Vagy mégsem?

A repülőtéri illetékek, az üzemanyag felár folyamatosan változik, ezért azokat nem lehet előre, egy hirdetésben vagy katalógusban fixen kommunikálni. Hiszen, ha oda jutunk, hogy foglalunk, de az az összeg már nem annyi, mint amit láttunk, akkor szintén felháborodottnak éreznénk magunkat.

Új igények, új árazás

Az elmúlt időszakban változás tapasztalható, hiszen az online foglalási rendszereknek és a megváltozó fogyasztói igényeknek köszönhetően egyre inkább a teljes árak megjelenítése figyelhető meg.

Magyarországon jogszabály rögzíti, hogy az utazásszervezőknek és közvetítőknek minden egyes tételt fel kell sorolni az ajánlatokban.

Tehát, egy utazásszervező a részvételi díjban fel kell, hogy tüntesse az összes olyan díjat, amit egy utasnak meg kell fizetnie az utazásához, és egy teljes árat kell megjeleníteni – mondta el Füri Mihályné a Kartago Tours képviseletében.

Ha utazási irodánál foglalunk, akkor minden utas teljes árat kell, hogy lásson, tehát nem lesznek rejtett költségek.

Utazás lemondása – Mire figyeljünk?

Az utazás lemondására mindig van lehetőség, de természetesen csakis az általános szerződési feltételekben megtalálható szabályok szerint.

Napjainkban ez különösen fontos kérdés, hiszen a járványhelyzet miatt a legtöbb országot ún. I-es kategóriába, azaz utazásra nem ajánlott kategóriába sorolt a Külügyminisztérium.

Lemondás esetén miért fontos egy adott ország besorolása?

Jogszabály alapján az utas, ha eláll az utazási szerződéstől, akkor az utazási iroda vissza kell, hogy fizesse a részvételi díjat, de ez csak abban az esetben igaz, ha befizetéskor még nem volt I-es kategóriába sorolva az adott ország.

Ez azt is jelenti, hogy erre hivatkozva később nem lehet lemondani az utazást kötbérmentesen, ha – mint jelen esetben -, a legtöbb ország I-es besorolású, azaz utazásra nem ajánlott.

Korábban ilyen országba utazáskor a biztosító társaságok sem vállalták a kockázatot, tehát kizárták a biztosítás hatálya alól az egyes kategóriába eső országokat.

A koronavírus miatt azonban a biztosító társaságok is változtattak. A biztosítók akkor is vállalják a kockázatot, ha 1-es kockázatú egy ország. 

Jelenleg tehát abszolút lehet utazni, az I-es kategóriájú országokba is.