Folyamatos monitorozás és árgus szemek jellemzi a turisztikai hírek megjelenését az utazási szakmában , ami a szabályokat és korlátozásokat illeti. Nem könnyű kiigazodni abban, hogy mire elég a védettségi igazolvány, vagy hogy hová utazhatunk oltással vagy oltás nélkül, esetleg kell-e további dokumentumokkal rendelkeznünk.

Kassay Tamás turisztikai fejlesztési menedzser összeszedte a legfontosabb utazással kapcsolatos tudnivalókat, hogy nekünk már csak egy helyen – a TravelExpert oldalán-, kelljen utána nézni.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az oltási igazolás, illetve védettségi igazolvány nem ugyanaz. Az egyik a határátlépéshez szükséges, míg a másikkal az adott országban különböző szolgáltatásokat tudunk igénybe venni korlátozások nélkül. Van egy harmadik lehetőség is, amikor adott esetben akár mindkettő megléte szükséges lehet a beutazáshoz és a zavartalan külföldön tartózkodáshoz.

Friss HÍr: Elérhető az uniós védettségi igazolvány

7 ország kezdi meg az EU-s védettségi igazolványok kiállítását és alkalmazását. – írta a turizmus.com.

Jó hír az utazóknak, hogy olyan népszerű nyaralási úti célok, mint Horvátország, Görögország, Bulgária is szerepel ezen országok között. 

Bár az uniós igazolvány nálunk még nem elérhető, idővel, ha a helyzet változik, akkor újabb zöld lámpát jelenthet az utazni vágyóknak a fent említett országokba.

Utazás szabadon, korlátozások nélkül vagy védettségi igazolvánnyal

Akik egyelőre csak védettségi igazolvánnyal utaznának, azoknak a Spabook oldala összeszedte, hogy hová lehet szabadon vagy az igazolvány birtokában utazni.

Természetesen továbbra is elmaradhatatlan, hogy utazás előtt az adott ország konzuli szolgálatának weboldalán külön informálódjunk a szabályokról. Ebben lehet segítség a Spabook és a TravelExpert oldala, amelyek a turisztikai hírek megbízható forrásai.

A Konzuli Szolgálat sem mindenható!

A TravelExpert megkereste a Konzuli Szolgálatot is, ahol Riskó Nagy László igazgató elmondta:

“A KKM Konzuli Szolgálata a honlapunkon teszi közzé azokat az általános információkat, amelyek a külföldi országokra vonatkoznak. Ezeket az információkat döntő részben a külképviseleteink küldik meg, folyamatosan frissítjük őket, ugyanakkor a honlapunkon is felhívjuk a figyelmet, hogy a gyorsan változó körülmények között a fogadó országokban nem mindig kapunk azonnali tájékoztatást a hatóságoktól, így érvénybe léphetnek olyan szabályok, amelyekről még nem értesültünk, ezért minden esetben az utazóknak a célország hatóságainál, hivatalos weboldalain való közvetlen tájékozódást is javasoljuk. Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy a Konzuli Szolgálat jelenleg egyáltalán nem javasolja a külföldre utazást, kivételt csak bizonyos, elengedhetetlen utazási okok (turizmus nem ilyen) és bizonyos országokba irányuló utazások jelentenek.”

Oltásért ingyen repülőjegy

Az Ausztrál Quantas légitársaság egész éves utazási csomag kisorsolásával próbálja ösztönözni az utazni vágyókat. Azok, akik beoltatják magukat családjukkal együtt élvezhetik az ingyenes utazást a Quantas járatain egy éven át, amennyiben kisorsolásra kerülnek.

Mindez jó hír az ausztrál lakosoknak, az azonban már kevésbé jó hír az Ausztráliába utazást tervezőknek, hogy az ország bejelentette, hogy 2021-ben biztosan nem nyitja meg a határait a beutazni szándékozóknak.

Ettől függetlenül a légitársaságok akcióit érdemes figyelemmel követni, mert bár mi 2021-ben nem tehetjük be a lábunkat Ausztráliába, ettől még Dubai-ba van esélyünk eljutni, ahol ingyen csobbanhatunk az Atlantis vizividámparkban.

Rövid kiruccanások helyett hosszabb tartózkodás

Új trend látszik kibontakozóban, miszerint a korábban oly népszerű rövid, pár napos utazások, hosszú hétvégi kirándulások helyett a kevesebb alkalommal történő, de hosszabb több hetes, akár hónapos utazások lesznek népszerűek. Ezek az utazások azok számára különösen népszerűek, akik digitális formában dolgoznak, megtehetik, hogy bárhonnan, személyes jelenlét nélkül dolgozhatnak.

Egyre több ország és szállásadó kezdte el megteremteni ennek az újfajta utazási szokásnak a feltételeit.