Jártó Bernadett ismertette meg velünk a Stand Up Paddle, azaz a SUP sportot.

Itthon 8-9 éve jelent meg és 2-3 éve robbant be a köztudatba ez a szabadidős mozgásforma. Nagyon sok felhasználási módja van. Nem csak relaxálhatunk vele, hanem sportolás, jógázás, túrázás során is használhatjuk ezt a szörfhöz hasonló eszközt.

Vásárlás előtt

Vásárlás előtt járjuk körbe a témát. Sok helyen nagyon sokféle deszka elérhető. Próbáljuk ki azokat, amelyekkel szimpatizálunk és csak ezután döntsünk a számunkra leginkább megfelelő deszka megvásárlásáról.

Oktatásokat nem árt igénybe venni, ahol vízbiztosságot és evezéstechnikát tanulhatunk. Semmilyen extra képességre nincs szükség csupán lelkesedésre és vízimádatra.

Fontos, hogy úszó tudás elengedhetetlen hozzá. 

SUP túrák, események, programok

Itthon számos helyen, tavakon, folyókon, a Balatonon, a Velencei-tavon, a nagy Dunán vagy a Ráckevei-Duna-ágon számos esemény során használhatjuk, kipróbálhatjuk a SUP deszkát. A SUP the Lifestyle az ország egész területén szervez túrákat. Privát, baráti társaságok számára is szerveznek túrát. Vannak hosszabbak és rövidebbek. Vannak hajnali vagy naplementekor megrendezett túrák. A hajnali túrák jellemzően Budapesten kerülnek elindításra, mivel ilyenkor a Duna igen nyugodt, nincs hajóforgalom és gyönyörű szép a város látványa.

Teljesítménytúrákon is részt vehetünk, de ezekre jellemzően tapsztalt indulókat várnak, akik gyakorlott SUP-osok. A helyszíne a Dunakanyar lesz, 100 km távot tesznek meg az indulók.

Szlovéniában akár a vad vízi stand-up-paddle-t is kipróbálhatjuk. A lehetőségek tárháza végtelen.

SUP-ra fel!

fotó: https://pixabay.com