A SKAL International a világ legnagyobb és legrégebben működő olyan turisztikai felsővezetői szervezete, amely 1934 óta működik és világszerte 13 ezer tagja van.  Turisztikai szakemberek és szervezetek összetartása és segítése a célja.

Alapvetően egy networking szervezet, tehát kapcsolattartásra és üzletkötésre épül. Száz országban van jelen ennek vagyunk mi a kihelyezett magyar tagozata úgymond gyakorlatilag független egyesületként működünk, csak a SKAL rendszerébe tartozunk – mesélte Jávorkai Péter a SKAL International Hungary képviseletében.

Milyen előnyökkel jár a SKAL International tagság?

Utazási irodának abszolút érdemes ehhez a szervezethez tartozni. Egyik legnagyobb előnye a hatalmas kapcsolatrendszerből fakad, amelyet összefog. Tehát nemzetközileg egy olyan komoly adatbázis áll mögötte, amiben a tagok meg tudják találni azokat a partnereket, akikkel dolgozni tudnak. 

Utazási irodaként  akár kiutaztató akár beutaztató valaki, elég komoly nemzetközi partnerhálózatot tud magának építeni. Nem csak utazási irodáknak, hanem gyakorlatilag minden turizmus/vendéglátás szegmensből jövő kollégának felsővezetőnek, tulajdonosnak igazgatónak vagy éppen sales/marketing vonalon dolgozó középvezetőnek is megéri a tagság. Hiszen pont az üzletkötés és a kapcsolatteremtés a lényege. Utazási irodaként is komoly kapcsolatrendszert lehet találni a határokon átnyúló, 13 ezer ember adatbázisából napi szinten.

A pandémiás időszak hatalmas változást hozott a SKAL életében is. Egyébként már évekkel ezelőtt megkezdődött egy olyan digitális átállás, aminek a gyümölcsét pont most a karantén időszak alatt tudta learatni a nemzetközi tagság. Mit jelent ez konkrétan? Olyan havonta jelentkező nemzetközi webinárokat szerveztek, amikkel folyamatosan információval látták el a tagokat. Ezekre akár esetenként több száz vagy néha ezres nagyságrendű tag is becsatlakozott a világból.

A SKAL egyébként az ENSZ Turisztikai Szervezetének egy társult szervezete, nagyon jó kapcsolatot tart fenn a világ turisztikai tanáccsal. Folyamatosan olyan tartalmakat kapnak a tagok, amivel a saját helyzetüket tudták felmérni, előre vinni. 

Ennek a legfrissebb fejleménye a napokban az volt, hogy WTTC egy bizonyos Safe Travel Stamp-et alakított ki az összes olyan résztvevő országnak, ahol erre jelentkeznek. Gyakorlatilag minden vállalkozónak adnak egy igazolást, amit kitehet valaki a boltjába. 

Ez utazási irodásoknak is kimondottan előnyös, szállásadóknak és éttermeknek meg pláne. A SKAL például mint egy előnye a tagságnak, ezt ingyen biztosítja, ami amúgy egy fizetős szolgáltatás lenne nekem, mint leendő utasnak.

Miért érdemes olyan utazási Irodát, Turisztikai szakemberek csoportját választani, akik tagjai a SKAL International szervezetnek?

A megbízhatóság a legjobb szó erre, ami, ha utazási irodások vagyunk akkor a legelső olyan kulcsfontosságú eleme a működésnek, amivel az utasokat be lehet vonzani. Ha egy utazási iroda a SKAL tagja, akkor nyugodtak lehetünk, mert igen nagy valószínűséggel egy megbízható, stabilan működő jó iroda.

Turizmus a járvány után

Folyamatos dinamika jellemzi a keresletet és a kínálatot, a kínálat pedig nagyon ki van éhezve a keresletre. Azt is lehet látni, hogy nem állt vissza hirtelen minden a 2019-es szintekre sem itthon, sem a nagyvilágban.

Szinte már közhelyszámba megy, hogy az emberek inkább egyénileg vagy kis csoportokban utaznak. Olyan megközelíthető régiókba, amiket akár autóval is elérnek. Nagyon sok a last minute foglalás, ahol az emberek az utolsó percig kivárnak, hogy éppen milyen szabályozás lesz érvényben amikor ők el tudnak utazni. 

Tehát egy állandó alkalmazkodás van a valósághoz, ami nyilván nem teszi könnyűvé senkinek a dolgát miközben egyébként bizonyos desztinációkban vagy mondjuk belföldi utazásra például hatalmas árnövekedéseket is lehet tapasztalni. Még nem állt vissza a kereslet és úgy néz ki, hogy itthon is és nemzetközileg is azt valószínűsítik a szakemberek, hogy egy jó 3-4 év még amire azt a keresleti szintet értékben elérheti a turisztikai szakma, mint korábban.