Szentesi Péter az utazzlastminute.hu ügyvezetője volt a vendégünk, akivel az idei szezon tapasztalatairól és a last minute utazások továbbra is töretlen népszerűségéről beszélgettünk.

Erős nyarunk volt. Last minute utakat kerestek igen sokan, ami azt jelenti, hogy kb. 1-2 héttel az indulás előtt döntött a többség. Mi szinte csak repülős utakkal foglalkozunk. Kiemelt desztinációnk volt Törökország. Ennek egyik oka, hogy a legkönnyebb beutazási feltételeket ez az ország biztosította, ráadásul kapacitással is jól bírták a rohamot, köszönhetően az óriási méretű szállodáknak – mesélte.

Főszezonban a gépkapacitás ugyan csökkentett volt, a légitársaságok és a charter üzemeltetők nem mertek nagyon sok gépet szolgálatba állítani, de a szezon és a nyár így is kimaxolásra került. Aki szokott utazni, az szinte előfoglalás nélkül azonnal foglalt.

Egzotikus, last minute utazások télen

Az egzotikus utak terén ajánlatkérések már júliusban megindultak. Aki foglalt azok számára igyekeztünk rugalmas partnereket keresni azért, hogy átfoglalás, lemondás esetén is flexibilisek lehessünk. Légitársaságok, szállodák foglalásakor ezeket a partnereket kerestük és ajánlottuk az utasainknak.

Egészen kedvező lemondási módosítási lehetőségek vannak, ezektől tartani nem kell.

Nyáron charter járatok üzemeltek főleg. A reptereken fennakadások, bőröndkárok előfordultak, de ez leginkább a nagy keresletnek és az egyelőre nem teljes kapacitással működő szolgáltatásoknak köszönhető.

Akik most utaznak azoknak a mediterrán úti célok, a földközi-tengeri országok szeptember közepéig-végéig elérhetőek. Törökország, Egyiptom bátran utaztató, a beutazási feltételek  egyelőre adottak. Az egzotikus Karib-térség, a Maldív-szigetek, a Seychelle-szigetek és Mauritius várják a látogatókat most, ősszel és télen is.

Utazás egyénileg vagy utazásszervezővel

Egyéni utazók mindenképp kérjék szakértő segítségét, mert a járatok nagy része már fel van töltve, viszont a negyedik hullám intézkedései miatt lehet, hogy megcsappan az utasszám és járatokat kivehetnek. Ezzel tranzit országokban nagyobb várakozási idő, járatmódosítás előfordulhat, amit egyéni utazóként nem vagy csak sokkal nehezebben kivédhető. Utazási irodák ezekről rendszerint már jó előre kapnak értesítést, így reagálni is gyorsabban és kedvezőbb feltételekkel tudnak. 

Minden időszakra van desztináció, télen is megtalálhatja mindenki azt az úti célt, ahol jól érezheti magát. Karácsony és szilveszter is felkapott időszak, amikor sokan döntenek az utazás mellett. Már most, a járatcsökkentés miatt a repülőjegy árak magasabbak sajnos, ezért érdemes előre tervezni – figyelmeztetett Péter.