Suszter Zoltán a Schuster Consulting vezetőjével beszélgettünk az elmúlt egy évben jelentősen megváltozott ügyféligényekről. Egy-egy pár napos utazás egyénileg és utazási irodával is igen népszerű lett.

Pár napos kikapcsolódás

Nem csak az utazási szokásokban, de az utazás iránti érdeklődésben is fontos változásokat figyelhetünk meg. Ilyen például, hogy az ügyfelek a rövidebb és mozgalmas utazásokat keresték 2021-ben leginkább. Ennek egyik oka az utazásokat körüllengő bizonytalanság, hiszen akár pár nap alatt is könnyen tiltólistára kerülhet egy-egy desztináció, vagy az onnan visszatérés karanténkötelezettséget vonhat maga után. Az emberek nem merészkedtek nagyon messzire és ez a nyaralások időtartamában is meglátszik.

Meglepő lehet, de sokan átszállással keresték az utakat, mivel az ár továbbra is fontos tényező és ezek az utak jellemzően kedvezőbb áron elérhetőek. Eddig a kényelem fontosabb szempont volt, most azonban akár 10-20-30 % megspórolása is szempont. Mindezek ellenére a várthoz képest jobb évet zártunk.

Az utazásszervező partner, nem ellenség

A CRM rendszerünk visszajelzése alapján az ügyfelek érdeklődése és információigénye is változott. Jellemzően 16-20 óra között keres minket a legtöbb ügyfél, amire egy 9-17 óráig nyitva tartó irodának mindenképp figyelnie kell.

A különböző social media oldalakon található csoportokban rengeteg a felmerülő kérdés, amire szívesen válaszolunk. Az utazási iroda partner, nem ellenség, aki tud segíteni akkor is, ha probléma merül fel.

Sokan a fapados járatokat keresik, de számos árnyoldalát nem ismerik, ami miatt akár több költségük is keletkezhet. Utazási iroda már előre tud olyan tanácsot adni, amivel ezek elkerülhetőek. Az elmúlt egy év jó példa arra, hogy miért érdemes utazásszervezőhöz fordulni.

Utazási kilátások szeptemberre

Tunézia szeptember egytől újra kicsit. Szeptemberben újra dömpingre számítunk, hiszen ha nem lesznek komoly lezárások, akkor az utazást kedvelők utazni fognak.

Az iskolakezdést követően, a komoly szigorítások elmaradás miatt élénkülhet az utazási kedv azzal szemben a kivárással szemben, amit éppen most is érzékelünk.

Fontos hangsúlyozni, hogy utazásszervezővel van lehetőség átfoglalni, lemondani, és más időpontban átélni a nyaralás élményét.

A főbb kérdés, hogy a fogadó országok zárnak-e Egyiptom jól működik, Tunézia elérhető. Törökország szeptember októberben várja az utazókat.

Október végétől Mexikó továbbra is elérhető, a lehetőségek ezért meg lesznek a jövőben is az utazásra.