Észak-magyarországi programlehetőség

Sok minden eszünkbe juthat Tokajról, például a szőlő, a pálinka, a bor, de hogy éppen a gin és a gin készítés, az viszonylag kevesek gondolataiban merülhet fel.

Pedig nem árt tudni, hogy a gin és a gin készítés igenis létjogosult a területen. A világ legjobb kortárs ginje cím méltó viselője kis hazánkból a tokaji vidékről származik.

Gin készítés hagyományai Tokaj-Hegyalján

A gin kultúra Magyarországon majdnem 100 éves és pont Tokajhoz köthető – mesélte el Mészáros-Komáromy Dénes a Seven Hills Distillery alapítója. Dénes eredetileg a whisky készítés kapcsán érkezett Tokajba, azonban annak hosszú ideig tartó előállítása helyett – és mert valami mást, valami különlegeset keresett -, nyergelt át a gin készítésre.

Maga a lepárló is teljesen máshogy néz ki. Ránézésre egy sima, egyszerű zempléni parasztház, viszont amikor bemész, akkor valami teljesen más – folytatta beszámolóját Dénes olyan átéléssel, mint amit csak azok szoktak, akik boldogok attól, amit csinálnak.

Boróka a gin lelke itthon és a világban

A gin kötelező eleme a boróka. Mivel a gin készítés szabályozása relatív szabad, ennek köszönhetően lehet találni a piacon kifejezetten rossz vagy éppen kifejezetten jó gin-t is. Boróka dominanciának kell lennie és min. 37,5 térfogatszázalékos kell, hogy legyen.

A Seven Hills Distillery kvázi “butik” lepárló, amit a tulajdonos-alapító azzal magyaráz, hogy az éves kapacitásuk évi 10.000 palack, ami nem számít óriási mennyiségnek a piacon. 

Ebbe a termelési mennyiségbe azonban belefér, hogy külföldi és belföldi partnereiket egyaránt ellássák. A termékeik népszerűségét jól mutatja, hogy szállítanak Ausztráliába, Angliába, Németországba és Dániába egyaránt.

Lokális alapanyagok, hazai ízek

A kis kézműves gin és whisky lepárló üzemben, varázslatos természeti környezetben készülnek a prémium kisszériás párlatok.

Az italok különlegességét az alapanyagok sokszínűsége és a terület sajátosságai adják, a ginben található hárslevelű szőlő, erdei fenyőrügy, amelyek mind lokális alapanyagok.