Észak-Keleti Átjáró Egyesület Miskolc

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület célja az észak-kelet magyarországi régió – Miskolci központtal -, identitáskeresése, útkeresése 2007 óta – ismertette Balogh Attila. Ehhez az eszközöket másfél éve keressük, és meg is találjuk helytörténeti kutatásokban, turisztikai attrakcióban és ezekhez hasonló eseményekben.

Cél a miskolci identitás erősítése, annak új útjainak keresése. Itt van egy régió, egy város, egy megye, amely az elmúlt 30 évben talajt vesztett, de itt nagyon sok érték és megőrzendő dolog található. Szükség van egy helyi összefogásra, hogy a helyi értékek fenntartása megtörténhessen. Próbáljuk megnézni, hogy mik ezek az értékek, mire koncentráljunk.

Kama Miskolcon

Erre jó példa egy játszótéri játék, ami csak Miskolcra, jellemző. Felismertük, hogy ez egy identitás képző elem, egy helyi érték, sehol a világon nem ismerik, de a miskolciak sok ezren emlékeznek rá és ismerik gyerekkorukból. Az elmúlt években eltűnőben volt, de remek eszköz a közösségteremtéshez a KAMA.

Remek eszköz, mert benne van a helyi érték, benne van a helytörténet, egy kutatható dolog, lehet a mai gyerekeket megszólítani vele.

A civil egyesület alapvetően a social media csatornákon jut el a nagyközönséghez és próbálja megszólítani a helyieket.

Elsősorban a facebook az a platform, ahol beszélgetni, képeket megosztani, tapasztalatokat megosztani és úgy összességében közösséget tudnak építeni.

CineFest Miskolcon

Bíró Tibor fesztiváligazgató az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő CineFest Miskolc fesztiválról mesélt nekünk. az eseményen fiatal filmesek rangos megmérettetése több helyszínen is zajlik szeptember 10-18 között.

18 évvel ezelőtt jött az ötlet a miskolci filmfesztivál felélesztésére, de a korábbitól eltérően egy teljesen más tematikával. Elsősorban a fiatal filmesek számára indított fesztivál volt, de ahogy fejlődött a fesztivál, úgy vált ez bizonyos akadállyá is, ezért mára gyakorlatilag minden filmes számára nyitott a fesztivál.

fotó: https://atjarokhe.hu/