CineFest Miskolc 

Bíró Tibor fesztiváligazgató az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő CineFest Miskolc fesztiválról mesélt nekünk. az eseményen fiatal filmesek rangos megmérettetése több helyszínen is zajlik szeptember 10-18 között.  

18 évvel ezelőtt jött az ötlet a miskolci filmfesztivál felélesztésére, de a korábbitól eltérően egy teljesen más tematikával. Elsősorban a fiatal filmesek számára indított fesztivál volt, de ahogy fejlődött  a fesztivál, úgy vált ez bizonyos akadállyá is, ezért mára gyakorlatilag minden filmes számára nyitott a fesztivál. 

Rangos filmfesztivál Miskolcon

Az elmúlt években oda fejlődött a fesztivál, hogy a nagy fesztiválokon megjelenő filmek egy második körös megmérettetésre jelennek meg nálunk – mesélte Tibor.

A szervezők tavaly kénytelenek voltak a kihagyni az eseményt, de idén újult erővel látnak neki. Az igazi vonzereje, az, hogy az idei programban bemutatásra kerülő filmek – csaknem 80 alkotás -, mind itt láthatóak először Magyarországon. Ez egy követelmény, ezért ez adja az egyik legnagyobb vonzerőt. Később néhány film ugyan moziban is forgalmazásra kerül, de jelentős részük csak itt jelenik meg.

A magyar filmalkotók között is nagy presztízsű rendezvénynek számít mára a fesztivál. Ezt jelzi, hogy Enyed Ildikó A feleségem története című filmjének hazai premierje is itt kerül bemutatásra.

Filmek minden mennyiségben

Fő helyszíne a miskolci Művészetek Háza. Két moziterem is található itt, valamint egy 500 fős koncertterem is moziteremmé alakul ilyenkor. A miskolci bábszínház épületében is folyamatos vetítések vannak, tehát 4 fő helyszínen nonstop vetítések zajlanak.

Az első hétvégén ingyenes szabadtéri vetítések lesznek a Szinva teraszon.

Lesznek szakmai programok, Cine klasszik néven a filmművészet nagy mestereinek életművét, alkotásait eleveníti fel. Idén például a 100 éve született Jancsó Miklósról szól majd ez a rész.

Várhatóan augusztus 20. után kezdődik az értékesítés. A cinefest.hu oldalon a filmekről adatokat találhatunk és jegyet is innen lehet megvásárolni.

Kisebb korlátozásokra számítanak a szervezők, ezért, ha beltéri maszkviselésre vagy ülőhelyek kihagyására kényszerülnek, akkor ezeket meg tudják valósítani.

Bizonyos filmeket online is elérhetővé tesznek egyetlen alkalommal, egyetlen időpontban. Ennek külön, egyedileg kalkulált ára lesz.

fotó: https://www.cinefest.hu/