A tengeri fű és a tengeri szőlő rengeteg tengeri élőlény tápláléka, ami ártalmatlan, leginkább csak a látványa miatt okoz kellemetlenséget. A Dominikai Köztársaság számára azonban komoly problémát okoz, nagy kiterjedésben fordul elő, ami miatt a turisták egyre szkeptikusabbak, ha dominikai utazásról van szó.

Südi Sándor idegenvezető vezetett be bennünket ennek a problémának a részleteibe és osztotta meg velünk személyes tapasztalatait. 

Ne riadjunk meg, ha a Dominikai köztársaság az úti célunk!

Dominikán évről-évre találkozhatunk a tengeri fű és tengeri szőlő hordalékkal, ami elsősorban a műanyagszennyezés miatt jelenik meg a partokon. A nyár eleji időszakban, márciustól júniusig szokott előfordulni. Maga a megjelenése természetes a parton, ezért nem kell rosszra gondolni. Nem csak Dominikán, hanem az egész Karib-térségben jelent problémát, például Mexikóban is.

Viharok, szelek hatására szinte bárhol találkozhatunk vele, de elsősorban esztétikailag nem szép látvány, tartanunk nem kell tőle. 

Sajnálatos módon a dominikai partszakasz nagy részére jellemző, de sok helyen találhatunk még makulátlan részeket. Az utasok ettől függetlenül jól érezhetik magukat és nem kell, hogy tartsanak a Dominikai Köztársaságba történő utazástól.

A helyiek komoly erőforrásokat fordítanak az összeszedésére. Gyűjtik, újrahasznosítják, hogy megfelelő módot találjanak a feldolgozására, például egyszer használatos termékeket készítenek belőle.

A napolajak túlzott használatának eredményeként a Punta Cana környékén elhalt korallok hasonlóan komoly környezeti kihívást jelentenek, ez azonban kevésbé felkapott téma, amely sokkal nagyobb problémákat okoz a  térségben.

Karib-tenger a Balatonon

Ha a turisták nem mennek Dominikára, akkor Dominika jön ide.

Augusztus első két hetében rendeznek egy izgalmas programot a Balatonon, ahol volt és jövőbeli utasok számára Karib-tengeri kirándulás hangulatát idézik meg a szervezők.

Dominikai rumokkal, ételekkel, zenékkel Badacsony és Keszthely között egy napos hajókirándulásra invitálják az érdeklődőket. A cél, hogy továbbra is bátorítsanak és kedvet csináljanak a magyar emberek számára a Dominikai köztársaságba történő utazáshoz.